Gy.I.K.

Gy.I.K. – Gyakran Ismételt Kérdések a teraszhűtéssel / kültéri klimatizálással kapcsolatban

Mi az iCool kültéri hűtés működési elve?

Azt a fizikai törvényszerűséget használja ki, hogy a párolgás hőt von el a környezetétől. A hagyományos klímaberendezésekkel szemben a párahűtő rendszerek közvetlenül a hűtendő területen fejtik ki hatásukat, nincs szükség köztes hűtőközegre. A megoldás így gazdaságos és hatékony, egy hátránya van csak, hogy zárt térben megemeli a páratartalmat.

 

Hol használható az iCool párahűtés?

Hűtési célzattal elsősorban nyitott tereken: teraszokon, szabadtéri rendezvényeken; vagy nagy légterű csarnokokban, állatartó telepeken, ahol nem okoz gondot a páratartalom növekedése vagy nagyteljesítményű szellőzőrendszer van beépítve.

 

Mire van szükség az iCool teraszhűtő-rendszer működtetéséhez?

Tiszta vízre és áramra. A kültéri klimatizálás esetében a víz a hűtőközeg, melyet nagynyomású szivattyúk segítségével mikroszkópikus méretűre porlasztunk. Az így (nagyon gyorsan) elpárolgó víz hőt von el a környezetéből. Ezzel létre is hoztuk a klimatizált teraszt. Áramra a szivattyú és a ventilátorok működtetéséhez van szükség.

 

Mennyi az iCool ködhűtő a rendszer víz fogyasztása?

Egy átlagos teraszon 15-50 fúvókát helyezünk el (ventilátorok segítségével nagyobb területet tudunk kevesebb porlasztó fúvókával hűteni), egy fúvóka átlagosan 5-6 liter vizet használ fel óránként. Könnyen kiszámolható, hogy egy terasz hűtése 0,3-07 m3 víz naponta, ami napi szinten pár száz forintot jelent.

 

Mennyi az iCool ködhűtő rendszer áramfogyasztása?

Az iCool párahűtő rendszerek esetében a szivattyú és a ventilátorok (nem szükséges minden terasznál) fogyasztanak áramot. Egy átlagos teraszhoz 1 db nagynyomású ködképző szivattyúra és 2-8 db ventilátorra van szükség. A szivattyúink 0,6-1,2 kW működésűek, a ventilátorok 0,05-0,15 kW teljesítménnyel működnek.

 

Használható a kültéri klímák esetében kútvíz is vagy csak vezetékes vízről működtethetőek?

Az iCool teraszhűtés működtethető kútvízről is, de fontos megjegyezni, hogy a vizet tisztítani kell mechanikus szűrővel és bizonyos esetekben UV csírátlanítóval is. Továbbá a rendszer állagmegóvását nagyban segíti, ha beépítünk vízlágyító berendezést is.

 

Mennyire hatékonyak az iCool ködhűtő rendszerek?

Az iCool ködhűtő rendszerek segítségével (kültéri környezetben) a hagyományos klímákkal szemben 20-50 szeres energiahatékonysággal lehetséges a hűtés. Üzemeltetésük gazdaságos, kis karbantartási igény mellett 1+2 év garanciát biztosítunk épített rendszereinkhez.

 

Milyen nyomással működnek az iCool kültéri hűtőrendszerek?

A hatékony hűtéshez gyors párolgásra van szükség! Ezt úgy érhetjük el, ha minél kisebbre porlasztjuk a vízcseppeket. A professzionális nagynyomású szivattyúval 70-150 bar nyomáson működtetve a porlasztó fúvókák 4-10 mikron nagyságú vízcseppeket képeznek, ezzel biztosítva a gyors párolgást és hőelvonást.

 

Mik az iCool kültéri hűtés felhasználási területei?

Az iCool párahűtés felhasználási lehetősége számtalan és egyre bővül, évről évre új felhasználási területekkel ismerkedünk meg: családi házak teraszhűtése, hotelek, éttermek, fagyizók, kávézók, cukrászdák teraszainak hűtése, szabadtéri rendezvények klimatizálása, strandokon és munkaállomásokon, de elképzelhető sporttelepek (kispályás futball- és teniszpályák), vidámparkok és kalandparkok hűtése is. Egyszóval minden terület elképzelhető, ahol nyitott téren fontos a nyári meleg okozta hőteher csillapítása.

 

Bérelni csak mobil teraszhűtő készüléket lehet?

Általában mobil kültéri hűtő készüléket adunk bérbe rendezvények, esküvők és fesztiválok időleges hűtésére, de professzionális épített párahűtő rendszereket is lehet bérelni cégünktől nagyobb rendezvényekre, hosszabb eseményekre vagy  olyan alkalmakra, ahol a design nem engedi meg a mobil teraszhűtők alkalmazását.

 

A hűtésen kívül vannak egyéb előnyei is az iCool kültéri klímáknak?

Igen. A kültéri klímákra egységesen jellemző, hogy megkötik a port, a polleneket és a kellemetlen szagokat, illetve távol tartják a szálló rovarokat.

 

A rovarok távoltartásához szükség van valamilyen adalékanyagra?

Alapvetően már a teraszhűtő rendszerek által kibocsátott pára taszítja a legtöbb szálló rovart, de a rendszerekbe integrálható adagolópumpa segítségével az ember számára érzékelhetetlen illatanyaggal riaszthatóak a legyek, szúnyogok, darazsak.

 

Nem káros a párahűtés közben kibocsájtott rovarriasztó illatanyag?

Nem. Uniós (CE) engedélye van az éttermi közegben (teraszhűtés és étkezés közbeni) való felhasználásra. Nincs semmilyen egészségügyi vagy éleémiszerbiztonsági kockázata. Az ember számára nem is érzékelhetőek a bekevert illatanyagok. Az elporlasztott víz pedig ivóvíz minőségű, a baktériumokat pedig UV fénnyel csírátlanítjuk.

 

Nem ártalmas a párahűtés?

Nem. A hagyományos klímákra érzékenyek (ízületi- és légúti panaszokat okozhat a split klíma) is élvezhetik az iCool teraszhűtés előnyeit.

 

Milyen termék az iCool teraszhűtés?

Az iCool termékek alapvetően olasz importból származnak. A szivattyúk híresen megbízhatóak, a ventilátorok formatervezése pedig egyedi, visszafogott, exkluzív. A szerelvények, koracél termékek, fúvókák és fittingek gyártása már Magyarországon történik.

 

Az iCool mobil teraszhűtők szétszerelhetőek? 

Igen, a legtöbb iCool mobil teraszhűtő 2-3 nagyobb alkatrészre bontva egy személyautó csomagtartójában is könnyedén elfér.  Fontos, hogy a mobil teraszhűtők tartályát időnként fertőtleníteni / tisztítani szükséges a lerakódások és a pangó vízben kialakuló élő mikróbák miatt.

 

 

A weblap és annak tartalma a Tecnocooling Kft. tulajdonát képezi és a szerzői jog törvényeinek és nemzetközi egyezmények védelmében áll. A weblapon megjelentetett tartalom, az ott publikált cikkek mind a Tecnocooling Kft. kizárólagos szellemi tulajdonát képezik.